SZILBERHORN Pályázati Iroda
2007 óta a mezőgazdasági termelők szolgálatában

Sikerdíjas pályázatírás a mezőgazdasági támogatások világában

Sikerdíjas pályázatírás a mezőgazdasági támogatások világában.

Sikerdíjas pályázatírót keres?

Kizárólag sikerdíjért vállaljuk mezőgazdasági pályázatok elnyerését és utógondozását teljes körű szolgáltatással, Magyarország egész területéről.

Sikerdíjas pályázatírás, mint Columbo felesége

A sikerdíjas pályázatírás olyan, mint Columbo felesége: sokan hallottak már róla, de csak kevesen találkoztak vele.

A mezőgazdasági támogatások világában a pályázatírók száma folyamatosan és megállíthatatlanul nő. A szakma finoman szólva is felhígult, ma már szinte bárki lehet pályázatíró:

... és vannak a szakmát a régi iskola tanításai szerint képviselő pályázatírók, akik:

Az alábbiakban róluk, illetőleg a sikerdíjas pályázatírás kapcsán felmerülő kérdésekről, tudnivalókról lesz szó.

Mit is jelent a sikerdíjas pályázatírás?

A sikerdíjas pályázatírás lényege, hogy a pályázatíró szolgáltatásáért kizárólag a támogatás elnyerése esetén járó sikerdíj fizetendő. Amennyiben sikerdíjon kívül szerződéskötési-, megbízási-, esetleg munkadíj is felszámításra kerül, abban az esetben nem sikerdíjas pályázatírásról van szó - még ha egyes pályázatírók annak is nevezik.

Sikerdíjas pályázatírás esetén a pályázatíró így lényegében a támogatás elnyerését vállalja, nem az elkészítését. Ehhez szükséges ugyan az említett munkafolyamat is, ám sikerdíjas pályázatírás során ez mindössze részfeladatnak számít, a cél, illetőleg az eredmény mindenképpen és kizárólag a pályázat elnyerése.

A pályázatírási díjak típusai

Pályázatíráshoz kapcsolódóan háromféle díjat különböztetünk meg:

 1. Szerződéskötési díj
 2. Munkadíj, alias megbízási díj
 3. Sikerdíj

Szerződéskötési díj

A szerződéskötési díj a még el sem végzett szolgáltatás ellenértéke, amelyet előre - a szerződéskötésért, vagyis a semmiért - kérnek egyes pályázatírók. Ennek megfelelően szerződéskötési díj kiszabása tisztességtelen üzleti magatartás.

TIPP

Olyan pályázatírót érdemes választani, ahol nincs sem szerződéskötési-, sem más előre fizetendő díj.

A szerződéskötés nem munka, hanem a felek együttműködési szándékának írásban történő rögzítése, valamint az együttműködés feltételeiben való megállapodás. Ennek megfelelően szerződéskötéskor - elvégzett munka hiányában - egyszerűen nincs miért fizetni.

Egyes pályázatírók a támogatást igénylő ügyféllel szembeni esetleges jövőbeni követelések (például szerződésszegés miatti kár) fedezetéül számítanak fel szerződéskötési díjat - szükségtelenül. Ügyféllel szembeni követelés rendkívül ritka esetére ugyanis elegendő volna a megbízási szerződésben bánatpénz/kötbér fizetéséről megállapodni.

Például, irodánk esetében az ilyen követeléssel érintett ügyfelek aránya 1 % alatt van. Szerződéskötési díj felszámítása kizárólag az ő esetükben lenne indokolt, azonban az ügyfelek több, mint 99 %-a esetében nem.

Akkor mégis miért kérnek előre pénzt egyes pályázatírók?

Ennek kettő fő oka van:

 1. Alacsony nyerési arány.
  Szerződéskötési díj felszámítása valójában nem más, mint az alacsony nyerési arány miatti elmaradó haszon, mint veszteség kompenzálása biztos - a pályázat eredményétől független - bevétellel.
 2. Mert megtehetik.
  Sajnos még mindig vannak, akik hajlandóak előre fizetni...

Fontos tudni, hogy szerződéskötési díjat is felszámító pályázatíró választása esetén az átlagosnál alacsonyabb nyerési esélyre számíthatunk.

Munkadíj, megbízási díj

A pályázat elkészítéséért és benyújtásáért fizetendő díj.

Fő jellemzői:

Sajnálatos, de igaz, hogy megbízási díjat is felszámító pályázatírók gyakran nem teljeskörűen ellenőrzik a jogosultsági kritériumoknak való megfelelést. A megbízási díjra tekintettel kifejezetten abban érdekeltek, hogy ne fedezzenek fel kizáró okot, az ügyfél mielőbb aláírja a szerződést, majd kifizesse a megbízási díjat.

Megbízási díjat/munkadíjat általában azok a pályázatírók számítanak fel, akik nem bíznak a saját munkájukban, illetőleg a pályázat sikerében, ezért ennek kockázatát előre fizetendő díjak formájában ügyfeleikre hárítják. Fontos észrevenni, hogy nyertes pályázat esetén mindkét fél sokkal jobban járna megbízási díj nélkül, egy magasabb összegű sikerdíjjal.

Sikerdíj

A sikerdíj a támogatás elnyerésének díja. Ennek megfelelően a mértéke nem az elvégzett munkával, hanem az elnyert támogatás összegével áll arányban.

Az ügyfél számára a támogatás, a sikerdíjas pályázatíró számára a sikerdíj a cél. Mivel azonban a sikerdíj csak elnyert támogatás esetén jár, így a kizárólag sikerdíjas pályázatíró és támogatást igénylő ügyfeleinek az érdeke teljes mértékben egyezik.

Nem mondható el ugyanez olyan pályázatíró esetén, amely szerződéskötési és/vagy megbízási díjat is felszámít. Ebben az esetben az ügyfelek előre kifizetik egyrészt a még el sem végzett szolgáltatás ellenértékét (szerződéskötési díj), továbbá az elvégzett feladatok ellenértékét (munkadíj, megbízási díj). A támogatás esetleges elnyerése esetén járó sikerdíj ezek után már csak "hab a tortán".

A sikerdíj mértéke pályázatírótól, valamint az igényelt támogatás jogcímétől és összegétől függően rendkívül tág határok között változhat. A mezőgazdasági támogatásokkal foglalkozó, kizárólag sikerdíjért dolgozó pályázatírók esetében jellemző nettó sikerdíj mértékéről az alábbi táblázat nyújt reális/közelítő képet:

Sikerdíjas pályázatírás esetén jellemző nettó sikerdíj mértéke a támogatási összeg függvényében
Támogatás összegeJellemző sikerdíj mértéke
5 millió Ft alatt10 % felett
5 - 50 millió Ft5 % - 10 %
50 millió Ft felett1 % - 5 %

Sikerdíjas pályázatírás a pályázatíró szemszögéből

Azzal, hogy egy pályázatíró kizárólag sikerdíjért vállalja a munkát...

Egy pályázatíró rendkívül sokat tehet a támogatás elnyeréséért, de a rajta kívülálló okok, körülmények szintén jelentős mértékben befolyásolhatják az eredményt:

A fenti esetekben nem lesz nyertes pályázat, így sikerdíj sem. Sikerdíjas pályázatírók ilyenkor munkájuk mennyiségétől és minőségétől függetlenül veszteséget szenvednek.

Sikerdíjas pályázatírás a támogatást igénylő szemszögéből

A mezőgazdaságból élőkre különösen igaz, hogy szeretik az egyszerű, könnyen átlátható, kézzel fogható eredményt hozó dolgokat.

A sikerdíjas pályázatírás éppen ilyen.

A pályázó érdekét tekintve a sikerdíjas pályázatírás minden szempontból tökéletes választás, mert:

A fentiekből is egyértelműen kitűnik, hogy a sikerdíjas pályázatírás kizárólag előnyökkel rendelkezik az előre fizetendő díjakat is tartalmazó konstrukciókkal szemben, mégis létezik példa bőven az utóbbira.

De vajon miért?

A megbízási díj rossz. A sikerdíj jó. Egyszerű, mint az 1x1.

Felmerül tehát a kérdés:

Miért fizet bárki előre - a semmiért - többszázezer forintot?

Sikerdíjas pályázatíró választása

A mezőgazdaságból élők a mezőgazdasághoz értenek és ez így van jól. Versenyképességük megőrzéséhez azonban szükségük van támogatásokra, a támogatások elnyeréséhez pedig jó pályázatíróra.

Hogyan találjunk jó pályázatírót mezőgazdasági támogatásokhoz?

TIPP

Olyan pályázatírót keressünk, aki...

 1. kizárólag mezőgazdasági támogatásokkal foglalkozik;
 2. kimagasló nyerési aránnyal rendelkezik;
 3. kizárólag sikerdíjért dolgozik.