SZILBERHORN Pályázati Iroda

Sikerdíjas pályázatírás a mezőgazdasági támogatások világában

Sikerdíjas pályázatírás a mezőgazdasági támogatások világában.

A sikerdíjas pályázatírás olyan, mint Columbo felesége: sokan hallottak már róla, de csak kevesen találkoztak vele.

A mezőgazdasági támogatások világában a pályázatírók száma folyamatosan és megállíthatatlanul nő. A szakma finoman szólva is felhígult, ma már szinte bárki lehet pályázatíró:

... és vannak a szakmát a régi iskola tanításai szerint képviselő pályázatírók, akik:

 1. Értenek a mezőgazdasághoz.
 2. Értenek a pályázatíráshoz.
 3. Kizárólag sikerdíjért dolgoznak.

Jelen írás róluk, illetőleg a sikerdíjas pályázatírás kapcsán felmerülő kérdésekről, tudnivalókról szól.

Mit is jelent a sikerdíjas pályázatírás?

A sikerdíjas pályázatírás lényege, hogy a pályázatíró cég kizárólag a támogatás elnyerése esetén járó sikerdíjért vállalja a szolgáltatást. Azon pályázatírók, akik sikerdíjon kívül szerződéskötési-, megbízási-, esetleg munkadíjat is felszámítanak, nem sikerdíjas pályázatírók, még ha így is nevezik magukat.

Sikerdíjas pályázatírás esetén a pályázat elnyerését vállalja a pályázatíró, nem az elkészítését. Ehhez szükséges ugyan az említett munkafolyamat is, ám sikerdíjas pályázatírás során ez mindössze részfeladatnak számít, a cél, illetőleg az eredmény mindenképpen és kizárólag a pályázat elnyerése.

A pályázatírási díjak típusai

Pályázatíráshoz kapcsolódóan háromféle díjat különböztetünk meg:

 1. Szerződéskötési díj
 2. Munkadíj, alias megbízási díj
 3. Sikerdíj

Szerződéskötési díj

A szerződéskötési díj el nem végzett munka ellenértéke, tehát lényegében a semmiért fizetett díj. Nevéből egyértelműen kitűnő módon már a megbízási szerződés aláírásakor fizetendő. Egyes pályázatírók szerződéskötéskor "csak" számlát állítanak ki, melynek kiegyenlítésére a szerződésben meghatározott idő áll rendelkezésre.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szerződéskötés nem munka, hanem a felek együttműködési szándékának írásban történő rögzítése, valamint az együttműködés feltételeiben való megállapodás. Szerződéskötési díj kiszabása így nem más, mint a támogatást igénylő büntetése, amiért rossz pályázatírót választott.

Tisztességes pályázatíró soha, semmilyen körülmények között sem kér szerződéskötési díjat.

Munkadíj, megbízási díj

A pályázat elkészítéséért, benyújtásáért fizetendő díj. Gyakran több részletben fizettetik ki az ügyfelekkel. Fő jellemzői:

Megbízási díjat is felszámító pályázatírók gyakran nem teljeskörűen ellenőrzik a kizáró okok meglétét. Sőt, a megbízási díjra tekintettel kifejezetten abban érdekeltek, hogy ne fedezzenek fel kizáró okot, az ügyfél tudjon pályázni, aláírja a szerződést, majd kifizesse a megbízási díjat.

Munkadíjat általában azok a pályázatírók kérnek, akik nem bíznak a saját munkájukban, illetőleg a pályázat sikerében (hiszen nyertes pályázat esetén sokkal jobban járnának egy magasabb összegű sikerdíjjal).

Sikerdíj

A sikerdíj a támogatás elnyerésének díja. Ennek megfelelően a mértéke nem az elvégzett munkával, hanem az elnyert támogatás összegével áll arányban.

Ahogyan a pályázó számára a támogatás elnyerése, úgy a pályázatíró cég számára a sikerdíj megszerzése a cél. De mivel a sikerdíj csak elnyert támogatás esetén jár, így a kizárólag sikerdíjért dolgozó pályázatíró cégnek és támogatást igénylő ügyfelének az érdekei 100% mértékben azonosak.

Nem mondható el ugyanez olyan pályázatíró vonatkozásában, aki szerződéskötési és/vagy megbízási díjat is felszámít. Nyilván az ilyen pályázatíró sem bánja, ha nyer a pályázat, viszont akkor sem dől a kardjába, ha mégsem (hiszen ebben az esetben is nyer, csak kevesebbet).

A sikerdíj mértéke pályázatírótól és az igényelt támogatás összegétől függően rendkívül tág határok között változhat. Találunk példát 2% alatti és 20% feletti sikerdíjra is, azonban a mezőgazdasági pályázatok világában 4%-8% közötti sikerdíj jellemző.

Sikerdíjas pályázatírás a pályázatíró szemszögéből

Azzal, hogy egy pályázatíró cég kizárólag sikerdíjért vállalja a munkát...

Egy pályázatíró rendkívül sokat tehet a támogatás elnyeréséért, de a rajta kívülálló okok, illetőleg körülmények szintén jelentős mértékben befolyásolják az eredményt:

A fenti esetekben nem lesz nyertes pályázat, így sikerdíj sem. Sikerdíjas pályázatíró cégek ilyenkor munkájuk mennyiségétől és minőségétől függetlenül veszteséget szenvednek.

Sikerdíjas pályázatírás a támogatást igénylő szemszögéből

A mezőgazdaságból élőkre különösen igaz, hogy szeretik az egyszerű, könnyen átlátható, kézzel fogható eredményt hozó dolgokat. A sikerdíjas pályázatírás éppen ilyen.

A pályázó érdekét tekintve a sikerdíjas pályázatírás minden szempontból tökéletes választás, mert:

 1. Díjmentes: a pályázatírás összes költségét a pályázatíró viseli.
 2. Kockázatmentes: egyetlen forintot sem fizet, amíg nincs a zsebében/bankszámláján a támogatás.
 3. Reményteli: okkal bízhat a pályázat sikerében, figyelemmel arra, hogy a kizárólag nyertes pályázat esetén fizetendő sikerdíj jelentős motivációt jelent a pályázatíró számára.

A sikerdíjas pályázatírás kizárólag előnyökkel rendelkezik az előre fizetendő díjakat is tartalmazó konstrukciókkal szemben, mégis létezik példa bőven az utóbbira.

De vajon miért?

A megbízási díj rossz, a sikerdíj jó. Egyszerű, mint az 1x1.

Akkor mégis miért fizet valaki előre - esetenként többszázezer forint - megbízási díjat?

Egyáltalán miért fizet bárki pályázatírásért, amikor fizethetne csak az eredményért, vagyis az elnyert támogatásért?

Nyilván több ok is létezik, a fő ok vélelmezhetően az információhiány.

A mezőgazdaságból élők a mezőgazdasághoz értenek és ez így van jól. Versenyképességük fenntartásához azonban szükségük van támogatásokra, a támogatások elnyeréséhez pedig jó pályázatíróra.

Íme a pályázatíró-választás szentháromsága, avagy hogyan találjunk jó pályázatírót mezőgazdasági támogatásokhoz?

 1. Olyan pályázatíró céget keressünk, ahol kizárólag mezőgazdasági támogatásokkal foglalkoznak!
 2. Kizárólag sikerdíjas pályázatíró céget keressünk!
 3. Legalább három, a fenti feltételeknek megfelelő céggel vegyük fel a kapcsolatot és a döntést a személyes konzultációk tapasztalata alapján hozzuk meg!
Az oldal tetejére