SZILBERHORN Pályázati Iroda

Sikerdíjas pályázatírás a mezőgazdasági támogatások világában

Sikerdíjas pályázatírás a mezőgazdasági támogatások világában.

Sikerdíjas pályázatíró céget keres?

Jó helyen jár. Cégünk kizárólag sikerdíjért vállalja mezőgazdasági pályázatok elnyerését és utógondozását teljes körű szolgáltatással, elektronikus ügyintézéssel, Magyarország teljes területéről.

Sikerdíjas pályázatírás, mint Columbo felesége

A sikerdíjas pályázatírás olyan, mint Columbo felesége: sokan hallottak már róla, de csak kevesen találkoztak vele.

A mezőgazdasági támogatások világában a pályázatírók száma folyamatosan és megállíthatatlanul nő. A szakma finoman szólva is felhígult, ma már szinte bárki lehet pályázatíró:

... és vannak a szakmát a régi iskola tanításai szerint képviselő pályázatírók, akik:

Az alábbiakban róluk, illetőleg a sikerdíjas pályázatírás kapcsán felmerülő kérdésekről, tudnivalókról lesz szó.

Mit is jelent a sikerdíjas pályázatírás?

A sikerdíjas pályázatírás lényege, hogy a pályázatíró cég szolgáltatásáért kizárólag a támogatás elnyerése esetén járó sikerdíj fizetendő. Amennyiben sikerdíjon kívül szerződéskötési-, megbízási-, esetleg munkadíj is felszámításra kerül, abban az esetben nem sikerdíjas pályázatírásról van szó - még ha egyes pályázatírók annak is nevezik.

Sikerdíjas pályázatírás esetén a pályázatíró cég így lényegében a támogatás elnyerését vállalja, nem az elkészítését. Ehhez szükséges ugyan az említett munkafolyamat is, ám sikerdíjas pályázatírás során ez mindössze részfeladatnak számít, a cél, illetőleg az eredmény mindenképpen és kizárólag a pályázat elnyerése.

A pályázatírási díjak típusai

Pályázatíráshoz kapcsolódóan háromféle díjat különböztetünk meg:

 1. Szerződéskötési díj
 2. Munkadíj, alias megbízási díj
 3. Sikerdíj

Szerződéskötési díj

A szerződéskötési díj a még el sem végzett szolgáltatás ellenértéke, amelyet előre - a szerződéskötésért, vagyis a semmiért - kérnek egyes pályázatíró cégek. Ennek megfelelően szerződéskötési díj kiszabása tisztességtelen üzleti magatartás.

TIPP

Olyan pályázatíró céget érdemes választani, ahol nincs sem szerződéskötési-, sem más előre fizetendő díj.

A szerződéskötés nem munka, hanem a felek együttműködési szándékának írásban történő rögzítése, valamint az együttműködés feltételeiben való megállapodás. Ennek megfelelően szerződéskötéskor - elvégzett munka hiányában - egyszerűen nincs miért fizetni.

Egyes pályázatíró cégek a támogatást igénylő ügyféllel szembeni esetleges jövőbeni követelések (például szerződésszegés miatti kár) fedezetéül számítanak fel szerződéskötési díjat - szükségtelenül. Ügyféllel szembeni követelés rendkívül ritka esetére ugyanis elegendő volna a megbízási szerződésben bánatpénz/kötbér fizetéséről megállapodni.

Például, cégünk esetében az ilyen követeléssel érintett ügyfelek aránya 1 % alatt van. Szerződéskötési díj felszámítása kizárólag az ő esetükben lenne indokolt, azonban az ügyfelek több, mint 99 %-a esetében nem.

Akkor mégis miért kérnek előre pénzt egyes pályázatíró cégek?

Ennek kettő fő oka van:

 1. Alacsony nyerési arány.
  Szerződéskötési díj felszámítása valójában nem más, mint az alacsony nyerési arány miatti elmaradó haszon, mint veszteség kompenzálása biztos - a pályázat eredményétől független - bevétellel.
 2. Mert megtehetik.
  Sajnos még mindig vannak, akik hajlandóak előre fizetni...

Fontos tudni, hogy szerződéskötési díjat is felszámító pályázatíró cég választása esetén az átlagosnál alacsonyabb nyerési esélyre számíthatunk.

Munkadíj, megbízási díj

A pályázat elkészítéséért és benyújtásáért fizetendő díj.

Fő jellemzői:

Sajnálatos, de igaz, hogy megbízási díjat is felszámító pályázatírók gyakran nem teljeskörűen ellenőrzik a jogosultsági kritériumoknak való megfelelést. A megbízási díjra tekintettel kifejezetten abban érdekeltek, hogy ne fedezzenek fel kizáró okot, az ügyfél mielőbb aláírja a szerződést, majd kifizesse a megbízási díjat.

Megbízási díjat/munkadíjat általában azok a pályázatíró cégek számítanak fel, amelyek nem bíznak a saját munkájukban, illetőleg a pályázat sikerében, ezért ennek kockázatát előre fizetendő díjak formájában ügyfeleikre hárítják. Fontos észrevenni, hogy nyertes pályázat esetén mindkét fél sokkal jobban járna megbízási díj nélkül, egy magasabb összegű sikerdíjjal.

Sikerdíj

A sikerdíj a támogatás elnyerésének díja. Ennek megfelelően a mértéke nem az elvégzett munkával, hanem az elnyert támogatás összegével áll arányban.

Az ügyfél számára a támogatás, a sikerdíjas pályázatíró cég számára a sikerdíj a cél. Mivel azonban a sikerdíj csak elnyert támogatás esetén jár, így a kizárólag sikerdíjas pályázatíró cég és támogatást igénylő ügyfeleinek az érdeke teljes mértékben egyezik.

Nem mondható el ugyanez olyan pályázatíró cég esetén, amely szerződéskötési és/vagy megbízási díjat is felszámít. Ebben az esetben az ügyfelek előre kifizetik egyrészt a még el sem végzett szolgáltatás ellenértékét (szerződéskötési díj), továbbá az elvégzett feladatok ellenértékét (munkadíj, megbízási díj). A támogatás esetleges elnyerése esetén járó sikerdíj ezek után már csak "hab a tortán".

A sikerdíj mértéke pályázatíró cégtől, valamint az igényelt támogatás jogcímétől és összegétől függően rendkívül tág határok között változhat. A mezőgazdasági támogatásokkal foglalkozó, kizárólag sikerdíjért dolgozó pályázatíró cégek esetében jellemző nettó sikerdíj mértékéről az alábbi táblázat nyújt reális/közelítő képet:

Sikerdíjas pályázatírás esetén jellemző nettó sikerdíj mértéke a támogatási összeg függvényében
Támogatás összegeJellemző sikerdíj mértéke
5 millió Ft alatt10 % felett / nem éri meg *
5 - 10 millió Ft5 % - 10 %
10 - 50 millió Ft4 % - 8 %
50 - 100 millió Ft3 % - 6 %
100 millió Ft felett2 % - 4 %

* 5 millió Ft alatti támogatás esetén nehéz a támogatást igénylő és a pályázatíró cég számára is elfogadható sikerdíjban megállapodni. A kizárólag sikerdíjért dolgozó pályázatíró cégek egy része emiatt nem vállal pályázatírást ilyen projektméret esetén.

Sikerdíjas pályázatírás a pályázatíró szemszögéből

Azzal, hogy egy pályázatíró cég kizárólag sikerdíjért vállalja a munkát...

Egy pályázatíró cég rendkívül sokat tehet a támogatás elnyeréséért, de a rajta kívülálló okok, körülmények szintén jelentős mértékben befolyásolhatják az eredményt:

A fenti esetekben nem lesz nyertes pályázat, így sikerdíj sem. Sikerdíjas pályázatíró cégek ilyenkor munkájuk mennyiségétől és minőségétől függetlenül veszteséget szenvednek.

Sikerdíjas pályázatírás a támogatást igénylő szemszögéből

A mezőgazdaságból élőkre különösen igaz, hogy szeretik az egyszerű, könnyen átlátható, kézzel fogható eredményt hozó dolgokat.

A sikerdíjas pályázatírás éppen ilyen.

A pályázó érdekét tekintve a sikerdíjas pályázatírás minden szempontból tökéletes választás, mert:

A fentiekből is egyértelműen kitűnik, hogy a sikerdíjas pályázatírás kizárólag előnyökkel rendelkezik az előre fizetendő díjakat is tartalmazó konstrukciókkal szemben, mégis létezik példa bőven az utóbbira.

De vajon miért?

A megbízási díj rossz. A sikerdíj jó. Egyszerű, mint az 1x1.

Felmerül tehát a kérdés:

Miért fizet bárki előre - a semmiért - többszázezer forintot?

Sikerdíjas pályázatíró cég választása

A mezőgazdaságból élők a mezőgazdasághoz értenek és ez így van jól. Versenyképességük megőrzéséhez azonban szükségük van támogatásokra, a támogatások elnyeréséhez pedig jó pályázatíróra.

Hogyan találjunk jó pályázatírót mezőgazdasági támogatásokhoz?

TIPP

Olyan pályázatíró céget keressünk, amely...

 1. kizárólag mezőgazdasági támogatásokkal foglalkozik;
 2. kimagasló nyerési aránnyal rendelkezik;
 3. kizárólag sikerdíjért dolgozik.
Az oldal tetejére